Повече ток от ВЕИ с помощта на батерии

Възможна ли е револция на батериите през следващото десетилетие

 

Епизод от поредицата на Bloomberg "По-скоро от очакваното"

Мрачен облак е надвиснал над бъдещето на чистата енергия. Проблемът се нарича ограничение поради несъхранимост и е сред най-големите затруднения, свързани с прекъсването на зависимостта ни от изкопаеми горива.

Ограничението поради несъхранимост се появява, когато в даден момент от денонощието се произвежда твърде много слънчева или вятърна енергия спрямо потреблението. В такива случаи производството от възобновяеми източници спира. Но дали не бихме могли вместо това да съхраняваме излишната електроенергия в огромни батерии, за да я използваме, когато слънцето не грее и вятъра не вее?

В щата Тексас например една четвърт от произвежданото електричество идва от ветрени турбини. Когато ветровете в Тексас утихнат, се пуска ТЕЦ на природен газ за да се компенсира недостига по мрежата. За да са конкурентни на ТЕЦ-а, батериите ще трябва да станат два пъти по-евтини, отколкото в момента."

Възобновяемата енергия е технология, а не гориво. Така че нейните цени следват нещо, което икономистите наричат "крива на опита". Логиката накратко е, че колкото повече фотоволтаични панели или ветрени турбини произвждаме, толкова по-добри ставаме в съответното начинание.С всяко удвояване на броя на слънчевите панели в света, цената им спада с по 28%.

Токът от слънчеви панели вече е най-евтиния на света и предстои да става все по-евтин. Същото става и с батериите. Произвеждайки повече батерии за електромобили и за съхранение на електроенергия, цената им се свлича надолу, като за последното десетилетие вече се е понижила с 80%, а в следващото е възможно да се свие с още толкова.

Последни новини
Още от Начало