Високите нива на дълг в Китай крият рискове

Корпоративният дълг към БВП достига твърде високи стойности

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg *** Local Caption *** Zhou Xiaochuan Снимка: Qilai Shen/Bloomberg *** Local Caption *** Zhou Xiaochuan

Тонът на гуверньора на Китайската централна банка Джоу Сяочуан звучи като предупреждение, че нарастващите нива на дълг в Китай представляват риск пред икономиката на страната, посочвайки, че съотношението корпоративен дълг към БВП достига твърде високи стойности, съобщава Bloomberg.

Китай все още има проблем с нелегалното набиране на средства и ефективността в сектора на финансовите услуги, каза гуверньорът в речта си на China Development Forum в Пекин днес.

„Кредитирането като дял от БВП, в частност корпоративното кредитиране като дял от БВП, е на твърде високи нива“. Според Джоу Сяочуан високата стойност на коефицента на задлъжнялост прави икономиката по-податлива на макроиконимически рискове.

Политическите лидери в Китай се опитват да балансират между постигането на заложения таргет от поне 6,5% средно годишен икономически растеж до 2020 и справянето с растящите нива на дълг. На Конгреса на Народния партия премиерът Ли Къциян, от друга страна, посочи, че високото ниво на корпоративен дълг не е „нещо ново за Китай“ и правителството ще търси механизми за намаляването му чрез провеждане на пазарни реформи.

Една от възможностите за справяне с високите дългови нива е развиването на „стабилни капиталови пазари“, каза още гуверньорът на централна банка. Страната трябва също така да привлече повече спестявания в корпоративния сектор.

Bloomberg припомня, че на 12 март гуверньорът на Китайската централна банка предупреди банките в страната относно нарастващия кредитен риск и повишаващите се цени на недвижимите имоти в най-големите градове. Цените на жилищните имоти в тях се различават значително от тези в по-малките населени места. В същото време Китай е изправена пред голям натиск на фона на усилията за намаляване на запасите от новопостроени, непродадени жилища, които могат да потиснат цените в цялата страна.

Последни новини
Още от Начало