Ниските цени на горивата подкрепят авиокомпаниите

Енгъс Кели, гл. изп. директор на AerCap

Енгъс Кели, гл. изп. директор на AerCap Holdings NV, Photographer: Aidan Crawley/Bloomberg Енгъс Кели, гл. изп. директор на AerCap Holdings NV, Photographer: Aidan Crawley/Bloomberg

Енгъс Кели, гл. изп. директор на AerCap за икономическите условия в Китай, развитието на авиоиндустрията и отражението на цените на горивата и валутните курсове върху нея. Интервю за Шери Ан от Bloomberg на 18 февруари 2016.

 

Да започнем с някои тревоги за AerCap. Нямахте най-добрият старт за 2016 и сега акциите ви се понижиха с около 30% главно заради опасенията за Китай. Оправдани ли са?

Не са. Виждаме, че в Китай има много силно търсене на самолети, особено на вътрешния пазар.

Вътрешният трафик в Китай расте с много стабилни темпове от 10-12% годишно. Не виждаме забавяне.

Това се отнася до повечето развиващи се пазари.

В някои части на света има трудности, промениха се в последните години - главно в Южна Америка, главно в Бразилия, и в Русия. Китайският пазар обаче расте много силно за нас.

Виждаме да се купува, продава или взема на лизинг един самолет на всеки 24ч., 365 дни в годината, някъде по света в една от 80 страни. Имаме наблюдение върху търсенето на крайните клиенти и настроенията глобално.

При Китай виждаме растящата средна класа.

Китайските потребители на Лунната нова година направиха 24-часови преходи с автобус. След като все повече хора влизат в средната класа, мнозина се качиха за пръв път на самолет.

100 млн. души в Азия всяка година се качват за пръв път на самолет.

Това им харесва и искат и следващата година да пътуват със самолет.

Затова на въпроса - не, не виждаме спад в търсенето в Китай.

 

Какво ще кажете за слабия юан, тогава? Той спира пътуванията в чужбина. Как спадът в някои валути засяга бизнеса ви - не само Китай. Споменахте някои страни в Южна Америка. Какво ще кажете и за Русия? И Бразилия?

Разбира се, че има силно отслабване, особено при рублата и реала. От друга страна, имаме много силно намаление в цената на горивата.

Що се отнася до Русия и Южна Америка - ние взехме около 30 самолета от Русия в последната година и ги насочихме към други страни, където има все още много силно търсене. Например в ЮИ Азия, Западна Европа или Северна Америка.

Като се абстрахираме вече от тези две страни, спадът на горивата е важно облекчение за потребителя, глобално.

За авиокомпаниите - поевтиняването на валутите на развиващите се пазари по света е много по-малко от спадът в петрола.

Накрая - спадът на петрола се оказа огромен стимул за авиокомпаниите по света и покри спада във валутните курсове.

Всъщност в Китай има 1-2% движения във валутния курс. Това е много малко, като го сравните с горивата, които за 18 месеца паднаха от над 100 долара за барел до 30 долара днес.

При клиентите си забелязваме, че ниските цени на горивата подкрепят авиокомпаниите като финансово състояние. Освен това генерира допълнителен трафик. Авиокомпаниите имат непечеливши дестинации при 100 долара за барел. Но при цена от по-малко от 50 долара за барел стават много привлекателни и печеливши.

 

Точно затова искам да говорим за спада в цената на петрола и как се отразява на лизинговата индустрия при по-старите и по-малко енергийно ефективни самолети.

При по-старите и по-малко енергийно ефективните самолети имаме голям подем, който не очаквахме, честно казано.

Например самолетите с четири двигатели, особено 747 или А340, приели сме, че всички, които имаме, ще бъдат дадени за скрап. Оказа се, че авиокомпаниите мислят по следния начин: горивото ще остане евтино поне още 18-24-36 месеца. Така че вместо да ви връщаме тези самолети, ще си ги удължим за още 3г.

Трудно е вече да се каже колко дълго ще задържат тези самолети, защото за да преоборудваш салона на 747, да сложиш дори само нови седалки, те ще бъдат най-скъпите, които си купувал. Струва около 20 млн. долара само за промяна на интериора, нова конфигурация и ъпгрейд.

Няма да ги дадат за стари самолети, защото се страхуват.

 

Виждате ли консолидация в индустрията? Видяхме как китайците купиха Avalon и вие как изкупихте ILFC. Ще продължи ли трендът и какви са плановете ви?

Повечето собственици на компании в лизинговия бизнес си ги харесват - те са много печеливши, стабилни бизнеси. Много трудно ще се разделят с компаниите си.

В нашия пример, който е най-голямата сделка за сливане и придобиване в индустрията AIG продаваха, но не искаха изобщо да го правят. Накрая се наложи, защото Фед настоя да излязат от този бизнес.

Така че консолидацията според мен е малко вероятна.

В бизнеса има два гиганта - AerCap и General Electric, след които са по-малките. Може да има някаква консолидация сред малките, но не виждам някой да стигне скоро до мащаба на AerCap или GE.

Вижте снимки от авиосалона в Сингапур.

 

Последни новини
Още от Начало