Разминаване в оценките за руската икономика

Moody's смята, че ефектът от санкциите е бил по-мек от очакваното

Опасна зона (Междуреченск, Русия). снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Опасна зона (Междуреченск, Русия). снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Интересно разминаване в мненията за Русия се наблюдава между кредитните агенции и на пазара. Докато от Мудис решиха да повишат перспективата по суверенния кредитен рейтинг на Русия от отрицателен на неутрален и така да доближат рейтинга на страната до инвестиционната скала, то цената на застраховката срещу  неплатежоспособност на суверена се повиши през втора поредна седмица, анализират от Bloomberg. Рейтингът според цената на суапите за кредитен риск (CDS) предполага, че правителството заслужава да бъде 4 степени под сегашната оцена от Ba1, което е една стъпка под инвестиционната скала. 

И докато перспективите за несъстоятелност на Русия се подобриха през годината, с адаптирането й към санкциите, то инвеститорите смятат, че свръхзависимостта от петрола в момент, когато от ОПЕК решиха да продължат с ценовата война, и забавянето на растежа в Китай – най-големият търговски партньор на страната, на Русия ще й бъде все по-трудно да се върне към икономически растеж. Откакто кредитният риск удари дъното си за 2015 година при 252 базисни точки на 19 ноември, премията нарасна с 25 базисни точки. 

„Не смятам, че инвестиционният рейтинг предстои“, заяви Виктор Сзабо от Aberdeen Asset Management за Блумбърг. „Много от отрицателните фактори, които са във вреда на Русия, са още в сила. На Русия й липсва устойчив модел на развитие“. 

На свой ред от Мудис заявиха следното през миналата седмица: Отрицателният ефект от санкциите и ниските цени на петрола върху валутните резерви на Русия през годината се оказа по-мек от очакваното, а приспособяването, включващо плаващ валутен курс и рязкото обезценяване на рублата, омекотиха шоковете. От кредитната агенция смятат, че външните финансови позиции на Русия би следвало да „се запазят сравнително силни“. Паричните мениджъри от Capital Asset Management смятат, че ще е нужно поне година, преди Русия да възстанови инвестиционния си профил. 

Последни новини
Още от Начало