Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Италия – тиктакащата бомба на Европа

Кузман Илиев в Investbook, 25.10.2017

Икономическите процеси в Италия са сложни. Още повече, че ЕЦБ възнамерява да прекъсне своята програма за изкупуване активи от пазара, съответно дълга на италианското правителството - това може да доведе до сериозни сътресения в страната. Това коментира пазарният анализатор Кузман Илиев в предаването „Investbook” с водещ Димитър Вучев.

„Например спад на цената на държавните цени книжа, респективно увеличаване на доходността, по-трудно финансиране на правителството, увеличаване на доходността за абсолютно всички актьори в икономиката, корпоративния сектор и домакинствата“.

По думите му в момента доходността по държавните ценни книжа е почти рекордно ниска - около 2%, което е „изкуствено положение“.

„ЕЦБ даде възможност на правителството на Италия да се превърне в един от най-големите печеливши от програмата за количествени улеснения и така да се финансира изключително евтино“.

Той посочи, че ЕЦБ е купила дълг на Италия за около 300 млрд. евро, което е около три пъти нетните емисии на правителството от 2015 насам.

Това според него означава, че освен новия дълг, който правителството е поело и ЕЦБ го е изкупило, ЕЦБ е търсила да купи дълг на Италия и от застрахователни компании, и от пенсионни фондове, и от банки, абсорбирайки този дълг при себе си.

„В един момент, когато реши да го връща обратно на пазарите, това означава спад в неговата цена, увеличаване на неговата доходност, проблеми за портфолио мениджърите, въобще за капитала“.

 

Последни новини
Още от Investbook