Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

30 млн. лв. за извозване на отработено в АЕЦ Козлодуй ядрено гориво към Русия

Дилян Петров в Investbook, 13.09.2017

 Дилян Петров, изп. дир. на ДП РАО. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Дилян Петров, изп. дир. на ДП РАО. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Извозването на отработеното ядрено гориво, използвано в АЕЦ Козлодуй, струва около 30 млн. лв. за извозване на 8 контейнера от България за Русия. Това каза Дилян Петров, изп. дир. на Държавно предприятие Радиоактивни отпадъци (ДП РАО), в интервю на бизнес редакторът на Bloomberg TV Bulgaria Таня Харизанова за предаването Investbook.  "Може да има по едно, може да има и по три возения годишно. Няма някаква регулярност". 

"Акцентите в стратегията за управлението на отработено ядрено гориво и радиоактивни отпадъци до 2030, които касаят ДП РАО, са два. Извеждането от експлоатация на малките блокове и управлението на отпадъци на средно и ниско активни. Другият акцент е, че след 2025 година ще трябва да се управляват високоактивни отпадъци от отработеното гориво, което в момента се преработва и се изпраща към Русия". 

Каква е процедурата по съхранение и управление на радиоактивни отпадъци? Какви са новите хранилища в България, които се изграждат? За какво са предназначени? Как точно ще се съхраняват радиоактивните отпадъци в тях? Кой финансира проекта на различните строителни етапи? Има ли нужда България от нова ядрена мощност? Кои са подходящите доставчици на гориво? Подтиснато ли е ядреното лоби в България и в ЕС, и в глобален мащаб?

Последни новини
Още от Investbook