Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

България следва световната тенденция на спад на банкрутите

Теодорос Полидорос в Investbook, 28.04.2017

Теодорос Полидорос, изпълнителен директор на ICAP Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Теодорос Полидорос, изпълнителен директор на ICAP Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Наблюдава се понижение на фалитите в световен план, като сред някои от по-големите икономики те са на рекордно ниски нива. Това каза Теодорос Полидорос, изпълнителен директор на ICAP Bulgaria, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.  Полидорос коментира мащабно проучване на Dun & Bradstreet (D&B) за нивата на банкрутите в света, проведено в 40 държави в Европа, Азия и САЩ. ICAP Bulgaria е ексклузивен партньор на D&B в региона - за България, Румъния, Гърция и Кипър, а D&B работи в 120 държави по света, уточни гостът. 

"От разгледаните 40 държави в 30 има понижения спрямо предходната година. Анализът сочи, че банкрутите са намалели в развитите икономики. От глобалните икономически гиганти - САЩ, Китай, Япония, Германия и Великобритания - единствено Великобритания отбелязва ръст на фалитите". 

България следва световната тенденция на спад на банкрутите за 2016, каза още Полидорос. "Намалението е 22% в сравнение с предходната година, като основната причинта е в подобряването на бизнес климата в страната".

"В България най-зле предстоящите се сектори са търговия на дребно и сектора на строителството и недвижимите имоти (със 150 фалита през миналата година), а най-добре се представя енергийния сектор и сектора на услугите. На глобално ниво трендовете са същите". 

Значително подобрение на междуфирмената задлъжнялост в България пък сочат данните от друг доклад, подготвян от ICAP, който все още не е огласен от компанията, сподели за зрителите на Bloomberg TV Bulgaria събеседникът. 

Какви са тенденциите през последните години? Какви са актуалните рискове, пред които се изправя бизнесът? Кои сектори се представят по-добре и кои изостават? Какви други проекти да очакваме от ICAP?

Вижте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook