Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

QA – базисна брънка във веригата на качествения IT продукт

Кирил Мирчев, QA инженер в Playtech, Investbook, 21.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Много хора бъркат QA (Quality Assurance) с т.нар. Quality Controlling (тестъри на софтуер). И двете длъжности са въвлечени дълбоко в процеса на тестване на определен разработван софтуерен продукт, като в този процес те търсят и съобщават дефектите на програмистите, които от своя страна ги отстраняват. Основната разлика е, че за разлика от обикновените тестъри, QA специалистите търсят пробойните в самия процес на разработка, които евентуално са довели до проблема, за да бъдат те избегнати в бъдеще.

Това заяви в предаването Investbook с водещ Димитър Вучев QA инженерът в Playtech Кирил Мирчев.

„QA инженерът се грижи за превенцията на проблемите, той отговаря за оптимизацията на процеса на разработка на даден продукт. Това значи по-бързо изпълнение без да се губи от качеството на продукта, което води до повече клиенти и по-големи приходи“, допълни още той.

Смятам, че всяка една софтуерна компания в България непременно трябва да разполага с QA отдел. От гледна точка на качеството на кадрите, може да се каже, че QA специалистите у нас по нищо не отстъпват на колегите си от Запад“, категоричен бе Мирчев.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Investbook