Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Тенденции в системите за управление на бизнеса

Анастас Шопов в Investbook, 29.12.2016

Анастас Шопов, Тим ВИЖЪН България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Анастас Шопов, Тим ВИЖЪН България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България системите за управление на бизнеса навлизат доста динамично. Много активни са секторите на търговията и дистрибуцията. При тях конкуренцията е много голяма и необходимостта от мобилни продажби, от това технологията да работи за тях е по-видима. Това каза Анастас Шопов от Тим ВИЖЪН България, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. Много голямо е въздействието на ERP системите в производствените предприятия, защото могат многократно да подобрят дейността им. 

"Една от световните тенденции е да се говори по-малко за ERP и CRM, а повече за цялостна дигитализация на бизнеса – преминаване към нов начин за организация на бизнеса. Една от причините е, че хората продължават да не ги разбират и се получават големи разминавания в очакванията".

ERP са софтуерни решения, които служат за планиране на ресурсите на предприятието. Това е софтуер, който обхваща цялата дейност на предприятието от вземането на заявка от клиент до приключването на поръчката, като основната цел е пестене на разходи, обясни гостът.

CRM системата е предназначена за генериране на повече приходи. Това е основната концептуална разлика, каза още Шопов. "Как да достигнем до нови клиенти, какви маркетингови техники да прилагаме и как те да бъдат максимално ефективни спрямо таргет групата, която сме си поставили". 

"Нова тенденция в развитието на внедряването на системи за управление на бизнеса в България е, че се наблюдава силен ръст на малките и средни предприятия, които въвеждат ERP и CRM системи. Това стана възможно благодарение на възможността за използване на софтуер под наем". 

Какви са трудностите пред българските компании, предлагащи ERP и CRM решения? Какви са пречките пред реализацията на т.нар. вертикални решения? Излиза ли браншът, макар и бавно, на външните западни пазари? Намери ли България своето място на международните пазари, предлагайки идеално съотношение между цена и качество? Как се справя браншът с липсата на кадри и липсата на адекватно образование в България?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook