Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

През 2017 българските стартъпи ще развиват индустриите на бъдещето

Никола Янев в Investbook, 28.12.2016

Никола Янев, президент на Strat It Smart. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Никола Янев, президент на Strat It Smart. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2016 бе много успешна за стартъп екосистемата в България. Това бе година, в която много неща улегнаха и се установиха. Не много неща бяха стартирани или рестартирани, но бе година на подготовка и доизчистване на концепции, за да може 2017 и 2018 да бъдат още по-добри години. ​Това каза президентът на предприемаческата организация Strat It Smart Никола Янев в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

"Две нови основни партньорства стартира Start It Smart през последните няколко седмици – едното е с InterConsult Bulgaria (ICB) и с Microsoft Bulgaria - изграждаме заедно Innovation Space в София Тех Парк, където ще провеждаме всички свои програми. В този център искаме да доближим стартъпите, младите хора, до големите компании, за да могат предприемачите, които правят deep-industry продукти да ги правят, имайки предвид нуждите на големите компании".

Имаме нови партньорства и с Метро и с други компании, които виждат, че иновации в България се случват и могат да бъдат полезни и на техния бизнес, но не от гледна точка на това да наемат хората, които да работят за тях, а от гледна точка на това тези иновации да бъдат имплементирани в техните компании и да помогнат за развитието им, каза още Янев.

По думите на президента на Start It Smart през преакселератора са минали до момента около 260 стартъп екипа, като общо всички са събрали над 2,5 млн. евро инвестиции. 

"В България все още се правят прости на пръв поглед продукти, но тепърва, през 2017 ще навлизат индустриите на бъдещето - много смислени технологии в медицината, нанотехнологиите, образованието, добавената реалност, роботиката – всичко, което подобрява драстично живота на голяма група хора по света".

Тепърва предстои навлизането на бъдещите технологии, категоричен бе гостът. "Мобилни приложения и социални платформи има достатъчно. Искаме да видим как иновациите, които излизат от България могат да засегнат едновременно много хора по света".

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Investbook