Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Накъде вървят преговорите за ТПТИ

Кристофор Павлов, UniCredit, 6.09.2016

Главният икономист на UniCredit Bulbank Кристофор Павлов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Главният икономист на UniCredit Bulbank Кристофор Павлов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Труден е процесът на съединяване на двата големи пазара - САЩ и Европейския съюз. Имаше доста крайни изказвания от високопоставени фигури в германското и френското правителства, в които се заявяваше, че преговорите са се провалили. Това заяви главният икономист на UniCredit Bulbank Кристофор Павлов в Investbook с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria. 

"Преговорите се водят в секретност и това е една от причините те да бъдат атакувани на широк фронт. Не можем да кажем със сигурност кои са областите, в които не е постигнат напредък". 

Преговорите са структурирани около 24 глави, като по нито една от тях те не са приключили, каза Павлов. По думите му шансовете Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции да бъде завършено в рамките на мандата на Барак Обама са малки

Повечето анализатори сочат като реалистична дата за завършване на преговорите през 2019 - 2020, каза той.  По думите му споразумението предвижда споровете между правителства и корпорации да се решават в рамките на частни арбитражни комисии, които са извън контрола на съда и не предвижда възможност за обжалване на решението.

Изцяло положителни ли ще бъдат резултатите от ТПТИ? Какви са основните опасения?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook