Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

България плаща с 20% по-висока цена за доставки на руски газ в сравнение с Германия

Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията в Investbook, 13.04.2016

Рафинерия на "Газпром". Снимка: Dmitry Beliakov Рафинерия на "Газпром". Снимка: Dmitry Beliakov

Въпреки опитите на различните правителства да договорят по-добра цена за доставките на руски природен газ, в момента България плаща с 20% повече, отколкото Германия. Дори и след двете газови кризи през 2006 и 2009, нашата страна не съумя да намери алтернативен източник на природен газ. Това, освен че я излага на риск, я прави и страната, плащаща едни от най-високите цени в Европа. Това коментира Мартин Владимиров, анализатор от Центъра за изследване на демокрацията, в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му за България е изключително важно да намери начин да диверсифицира източниците си, като това ще доведе до намаляване на цените и може да спомогне българите да предпочитат използването на газ пред електричество. 

В момента цялата доставка на природен газ в България е доминирана от един източник - „Газпром“ - и затова истинска либерализация на пазара не може да има. Трябва да имаме поне още един източник на газ. Такъв е например азерският газ, който се очаква да достигне България през 2019-2020 чрез интерконектора с Гърция. Следващата стъпка е капацитетът на този интерконектор да се запълни докрай чрез втечнен газ например.

Според Владимиров перспективите пред цената на втечнения газ са много добри и се очаква в бъдеще тя да спада заради огромното свръхпредлагане на пазара, което идва на фона на големия добив в Австралия, САЩ, Канада и други износители. 

Експертът коментира и интерконектора с Гърция, като посочи, че проблемите пред него са чисто регулаторни и финансови. 

В сегашната му форма той няма икономическа логика, защото ако не се договорят повече от 1 млрд. куб. м., то интерконекторът ще е запълнен само на една трета. При такива параметри възвръщаемостта на капитала ще е много ниска.  

В тази връзка той обяви, че остава скептичен, защото търсенето на природен газ в Югоизточна Европа е доста ниско и тенденциите за следващите 15-20 години са песимистични. За повечето фирми няма икономическа логика да запълват капацитета без да знаят къде точно ще продадат този газ в бъдеще.  

В момента само 2-3% от населението на България е газифицирано, ниско е нивото и в Сърбия и Румъния. България страда от липса на газификация, отчасти защото плаща високи цени на Русия.  

Според Владимиров един от начините за справяне с проблема е като делът на частните инвеститори се изкупи от БЕХ и той трансформира проекта в регулиран. 

Така проектът ще може да получи директно европейско финансиране, а от там няма да се натовари държавният бюджет. Прехвърлянето ще отнеме броени седмици.  

Експертът коментира и скандала на "Овергаз" и "Газпром". Според него Русия няма сериозно намерение да възобнови Южен поток, тъй като от една страна той не отговаря на изискванията на ЕС, а от друга, е твърде скъп за "Газпром", който изгуби много пари от срива в цените на петрола.  

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook