Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

България има потенциал и традиции в производството на висококачествени и конкурентоспособни генерични лекарства

Investbook, 01.03.2016

Тодор Няголов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Тодор Няголов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България има потенциал да измести Индия и Китай за производството на генерични лекарства, ако бъдат направени необходимите инвестиции. Страната традиционно е добре поставена в сектора, тъй като фармацевтичната индустрия се развива от дълги години. Индия и Китай напоследък имат проблеми от гледна точка на качеството. Ето защо има сериозен отлив от тези страни и големите, а и локалните компании, се опитват да намерят изход и търсят държави, където да комбинират ниски разходи с качество за производство. Проблемите с качеството на производителите от Индия и Китай са добър момент държавата да подкрепи българската индустрия. Това коментира Тодор Няголов, мениджър бизнес развитие за Европа във Pharmascience, в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

Pharmascience е една от топ локалните компании в Канада за генерични лекарства с приходи от продажби около 800-820 млн. долара за последната година. Няголов обясни, че в много случаи за появата на едно лекарство са необходими над 20 години, тъй като фармацевтичният пазар е сред най-силно регулираните. Затова от шест месеца насам голяма част от световните агенциите се опитват да стартират пилотен проект за уеднаквяване на стандартите. Така, когато проект бъде одобрен от дадена агенция, това автоматично да означава одобрение и от останалите.  

Няголов коментира също връзката между университетите и бизнеса в контекста на фармацевтичния сектор. Той цитира данни, че България е на 90-о място в света по наличие на учени, на 72-ро място по готовност за иновации и на последно място в ЕС по инвестиции в иновации и научно-изследователска и развойна дейност

Има идеи, но мястото за срещата на идеите на учените и бизнеса все още не е налично. Няма подкрепа и от държавата.

Според Няголов тенденцията на придобиванията ще се запази и през следващите години.

В момента има достъп до средства за инвестиции и окрупняването на този бизнес изпреварва лицензирането на продукти. Големите компании се освобождават от своите производствени мощности и се опитват да хеджират риска.

Няголов коментира и пазара на биоподобни продукти, които според него са бъдещето във фармацията. Той обясни обаче, че производството им е изключително скъпо, а сигурността не е достатъчно висока. Освен това все още регистрационна среда не е добре регулирана.  

Вижте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook