Invest/Or?

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

България може да се възползва от изтеглянето на САЩ от TPP

Д-р Тодор Галев, главен анализатор в Икономическата програма на ЦИД

Д-р Тодор Галев, главен анализатор в Икономическата програма на ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Тодор Галев, главен анализатор в Икономическата програма на ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На първо място изтеглянето на САЩ от Транстихоокеанското търговско споразумение (TPP) дава ясен знак, че Тръмп ще следва предизборната си програма дори по отношение на най-трудните решения. Тръмп няма да се бои да предприеме ходове, които отхвърлят дейности на предишните президенти на САЩ, на които те са отделили години. Подобни резки завои в американската външна политика не са много характерни и се случват изключително рядко.Това каза д-р Тодор Галев, главен анализатор в Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

Изтеглянето на САЩ от TPP дава възможност на нейно място да се включи Китай, a действията на Тръмп по отношение на TPP дават сигнал и за намеренията му по отношение нa две други важни споразумения - Трансатлантическото търговско споразумение (TTIP) и Северноамериканскоро търговско споразумение (NAFTA).

Оттеглянето на САЩ от TPP може да има неочаквано благоприятен ефект върху Източна Европа и върху България. Тръмп каза, че той иска да защити американските работни места в работния сектор.  Това означава, че ако не да затрудни, той няма да направи по-лесно изнасянето на работни места от САЩ към всички тези 12 страни, участващи в преговорите по TPP. А следващият най-подходящ регион за аутсорсинг на глобални компании според всички  глобални класации в сектора, е Източна Европа и на първо място – България. В този смисъл виждам възможност американски компании, и то от производствения сектор, да изнесат дейност в България, а освен производствената, говорим и за научноизследователска и развойна дейност, коментира Галев.

Какво обаче можем да направим, за да се възползваме от тази възможност? Вижте повече във видеото с целия коментар:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?