Invest/Or?

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

2016 беше неуспешна за българската икономика

Проф. Гарабед Минасян, икономист, Invest/Or, 23.12.2016

Проф. Гарабед Минасян. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Гарабед Минасян. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Развитието на икономиката безусловно се влияе от динамиката на политическите процеси, но освен това има и своя обективен ход на развитие. В Европа и Северна Америка малко или много нещата си вървят по избрания път, а политическите фактори се проявяват като влияние с известно закъснение. Често наблюдаване реакциите на пазарите веднага, но преминаването от пазарите към същността на икономиката отнема известен период от време. Това каза професор Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания към Българска акадамия на науките (БАН) в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Invest/Or.

Европа показва, че трудно съумява да се справи с кризисните процеси, като темповете на развитие на европейската икономика изостават в световен план в сравнение например с американската икономика. Америка и Канада успяха сравнително успешно да се справят с кризисните проблеми и да се върнат на предишния ход. За всичко това разбира се си има своите обективни фактори, като уникалният експримент на обединение на толкова много различни държави, се оказва труден, коментира проф. Минасян в икономическия обзор, който направи на почти изтеклата 2016.

Пренасяйки се към България, 2016 беше неуспешна за нашата икономика. Темповете на прираст на БВП вероятно ще бъдат повече от 3%, да кажем дори 3,5%, при условие, че очаквахме 2,5%. Въпросът е дали това представяне е удовлетворително, а оценка за това можем да направим в контекста на мястото си в Европа. Имаме по-висок ръст от очакваната в ЕС експанзия от около 1,5%. Това обаче не е достатъчно, за да намалим дистанцията до средното равнище на ЕС. В момента различието ни спрямо средното европейско равнище, като производителност и икономика, е 5 пъти. Трябва да се развиваме поне 5 пъти по-бързо от средното за Европа ниво, за да не допуснем да се увеличава дистанцията, каза проф. Минасян.

Какво да направим, за да скъсим тази дистанция? Вижте повече във видеото с първата част на предаването:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?