Invest/Or?

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Ръстът на китайската икономика през Q3 се обяснява с бума на имотния пазар

Петко Вълков в InvestOr, 23.10.2016

Петко Вълков, изпълнителен директор на Concord Asset Management Петко Вълков, изпълнителен директор на Concord Asset Management

Голяма част от ръста на китайската икономика през третото тримесечие се обяснява с бума в пазара на недвижими имоти в големи китайски градове. Този пазар обаче е доста особен, защото липсват някои пазарни елементи. Това каза Петко Вълков, изпълнителен директор на Concord Asset Management в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

„Ръстът на цените през 2016 г. от 90% може да изглежда като действителен балон, но той е съпроводен от една целева политика, която има за цел да ограничи разрастването на китайските градове. Затова се отпускат все по-малко разрешителни за строеж, все по-малко общински земи за продажба, върху които да се строи с цел цените да бъдат високи, но да не се стигне до запустяване на други райони“, обяснява Вълков.

„Страничният ефект е много голям бум в цените. Редица китайски инвеститори определят това като балон, но ако се направи една елементарна екстраполация на това колко нови жилища трябва да бъдат построени в големите китайски градове, за да задоволят потенциалното търсене, се оказва, че вероятно предлагането няма да може да смогне на търсенето“, посочва той.

Целия разговор с Вълков, където той обръща внимание и на темата за задлъжнялостта на Китай,  може да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?