Index Sport - архив

Всяка делнична вечер от 20:00 до 20:30 часа

Водещи: Александър Костадинов и Цветин Филипов

Английските клубове са дали 260 млн. паунда само за футболни агенти

Александър Костадинов и Цветин Филипов, Index Sport, 19.04.2019 г.

Логото на английската Висша лига Снимка: PremierLeague.com Логото на английската Висша лига Снимка: PremierLeague.com

Футболните клубове от Висшата лига на Англия са платили повече от ¼ млрд. британски лири, за да изпълнят условията по договорите на футболистите с техните представители. Това казват водещите на Index Sport Александър Костадинов и Цветин Филипов.

Ливърпул е основната причина за сериозната сума, защото клубът направи някои наистина сериозни вложения през сезон 2018/19. Мениджърите на хора като Алисон, Наби Кейта, Фабиньо и Джердан Шакири се постараха техните клиенти да акостират на стадион „Анфийлд“ срещу общата сума от 182 млн. евро. В това число не включваме заплатите на играчите, но вече официално знаем, че цели 43,7 млн. паунда са хонорарите на въпросните агенти. Дори скромничкият Кардиф заделя 2,8 млн. паунда за една от най-новите и същевременно най-доходоносните професии в съвременния спорт.

Въпросните 260 млн. паунда, похарчени от английския елит, са с цели 50 млн. повече от предходната година. Това до голяма степен обяснява все по-високите цени на футболистите по време на трансферните прозорци.

Един от големите спонсори в английския шампионат, а и като цяло в световния спорт, Nike отново попадна в полезрението на Index Sport, но този път новината не е свързана с екипите на някой нов гранд, а с една глоба в размер на 10,7 млн. паунда, която американската компания ще трябва да плати на Европейската комисия (ЕК). Причината за това е нелоялна практика от страна на бранда, разпространявайки свои спортни стоки без да поставя логото си върху тях. По този начин акцизът върху всеки един артикул е доста по-нисък и реално Nike плаща по-малко данъци във всяка една отделна страна, в която търгува. Глобата все пак ще бъде намалена с 40%, защото ЕК среща пълно съдействие по време на разследването от американска страна.

Ако искате да разберете, защо Антъни Джошуа няма да се бие с Джарел Милър, а иска Кубрат Пулев за съперник, и какъв ще е новият награден фонд на Ролан Гарос, изгледайте епизода от предаването.

Последни новини
Още от Index Sport