Най-големият ETF в света е изгубил $24 млрд. след разпродажбите

Изходящите потоци са достигнали 8% от общите активи на фонда в началото на седмицата

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Инвеститорите са се отдръпнали от най-големия пасивен фонд в света по време на пазарния хаос през последните дни, коментира Bloomberg.

Борсово търгуваният фонд (ETF) SPDR S&P 500 (SPY) е претърпял загуба от $23,6 млрд. от изходящи потоци миналата седмица на фона на най-лошите трусове в историята на съответния индекс от американските борси.

Изходящите потоци са достигнали 8% от общите активи на фонда в началото на седмицата – ниво, невиждано от август 2010. Увеличенията при свързаните с волатилността продукти влудиха пазарите, предизвиквайки вълни от опити за отдалечаване от рисковете от страна на нервните инвеститори, предаде Investor.bg.

Стратезите в JPMorgan казват, че бързината и силата на промените в позицията са сигнал, че продажбите от страна от страна на фондове, предоставящи консултации и услуги, свързани с финансови деривати на акции, суровини и валути и от фондове за паритет на риска в бъдеще „трябва да бъдат ограничени оттук нататък".

„Картината, която виждаме в средата на борсово търгуваните фондове в САЩ, е на отдалечаване от риска в напреднал етап, а не в ранен“, добавят те.

Разпродажбите по време на пет сесии през последните две седмици е заличило входящите парични потоци от предишните девет седмици във фонда, предлаган от State Street. Комбинацията от спадове в цените и изтегляния е изтрила активи за $38,6 млрд. на SPY. Това е почти двойно повече от второто най-лошо представяне, когато активите са се свили с $19,4 млрд. през седмицата до 21 август 2015, когато изненадващото обезценяване на юана от Китай разтърси пазарите. Преди последните трусове на пазара крайният ентусиазъм на американските борси бе увеличил общите активи на фонда до над $300 млрд.

Активността в потоците на подобни борсово търгувани фондове, свързани със S&P 500 и предлагани от BlackRock и Vanguard, е била доста по-ограничена миналата седмица. Входящите потоци на фонда iShares Core S&P 500 ETF всъщност са се увеличили с $634,5 млн., а от Vanguard S&P 500 ETF са излезли скромните $209 млн.

Последни новини
Още от Графика на деня