Данъчната реформа в САЩ натежа върху представянето на Deutsche Bank

Германската банка отчете нетна загуба в размер на $2,2 млрд. за последното тримесечие на 2017

Цена на акция към 2.02. Източник: Bloomberg Terminal Цена на акция към 2.02. Източник: Bloomberg Terminal

Германската банка Deutsche Bank отчита нетна загуба в размер на $2,2 млрд. за четвъртото тримесечие на 2017 и трета поредна годишна загуба. Кредиторът обаче заяви, че би излязъл на печалба през 2017, ако не беше вече обявеното отписване заради данъчната реформа в САЩ, приета през декември, съобщава Wall Street Journal.

Без отписването за 1,4 млрд. евро, свързано със стойността на отсрочени данъчни активи, обявено в началото на януари, германският кредитор заяви, че би отчел нетна печалба за 2017 от 900 млн. евро спрямо загуба за предишната година от над 1 млрд. евро.

Други банки също поеха големи отписвания заради данъчната реформа в САЩ, макар че очакват промените да подкрепят печалбите им в дългосрочен план.

Резултатите на Deutsche Bank показват, че банката „върви твърдо в посока стимулирането на растежа и по-висока възвръщаемост“, каза главният изпълнителен директор Джон Краян в изявление, „въпреки предизвикателната пазарна среда, ниските лихвени проценти и допълнителните инвестиции в технологии и контрол“.

Банката обаче съобщи, че нетните приходи за тримесечието спадат с 19% до 5,7 млрд. евро спрямо около 7 млрд. евро през същото тримесечие на предишната година. Това понижение е по-лошо от консенсусната оценка на анализаторите, предаде Investor.bg

Продажбите на някои подразделения са допринесли за спада на приходите, заяви банката. Въпреки това приходите за тримесечието като цяло са се понижили с 10% без тези еднократни ефекти, което показва, че Deutsche Bank все още изпитва трудности да задържи генериращ такси пазарен дял от ключови области, включително бизнесите с търговия и инвестиционно банкиране.

Банката се позова на слабата волатилност и клиентска активност на пазарите като основни фактори за спада на приходите. Приходите на корпоративното и инвестиционното банкиране за четвъртото тримесечие са се свили с 16%, а тези от търговия с облигации – с 29%.

Deutsche Bank продължава с опитите да се завърне към растеж след дълго преструктуриране под управлението на Краян и мениджърски екип, назначен в края на 2015, след като пое поста.

Последни новини
Още от Графика на деня