Какво стои зад доброто представяне на италианските акции

Италианският бенчмарк FTSE MIB изпрати 2017 с ръст от 14%

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Основният индекс на Италия FTSE MIB стартира 2018 с по-силно представяне от останалите европейски индекси, пише Bloomberg.

Изменение към 9 януари, 10:36 ч. българско време. Източник: Bloomberg Terminal 

Италианският бенчмарк продължи с повишението си и през новата година, след като приключи 2017 с ръст от 14%, въпреки спекулациите около предстоящите парламентарни избори. 

Поглеждайки ситуацията на пазарите, инвеститорите се застраховат срещу възможни турбуленции на фона на очакванията, че вотът на 4 март ще доведе до висящ парламент и ще удължи преговорите за формиране на правителство.

Тримесечната волатилноста на индекса FTSE MIB достигна най-високото си ниво спрямо регионалния индекс Euro Stoxx 50 от декември 2016, когато тогавашният премиер Матео Ренци понесе загуба на референдума за конституционални реформи. 

"Не се очаква нито една политическа формация да успее да състави правителство и всъщност това пазарите не го смятат за голям риск, тъй като Италия е успявала да преодолее и много по-тежки кризи", коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът Методи Цанов.

Последни новини
Още от Графика на деня