Златото изпрати най-добрата си година от 2010

Трендът ще се запази и през новата година, прогнозират анализатори

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Бичите настроения на инвеститорите в злато устояха на вдигането на лихвите в САЩ, рекордните върхове на капиталовите пазари и подобряващите се перспективите пред глобалната икономика. Жълтият метал отчете най-доброто си годишно представяне през изминалата година от 2010 насам, пише Bloomberg.

Фючърсите върху злато на борсата Comex записват годишен ръст от 13% през 2017. Цената на жълтия метал бе подкрепена от по-слабото представяне на долара, докато геополитическото напрежение и несигурността около данъчната рефома в САЩ насърчиха търсенето на активи убежища.

На фона на най-дългата серия на печалби през последните 18 месеца златото изпревари 100-дневната пълзяща средна, което дава основание на някои участници на пазара да прогнозират, че тенденцията ще се запази и през 2018.

Източник: Bloomberg Terminal 

„През 2018 златото може да не се възползва в същата степен от един по-слаб долар, колкото през 2017, но смятам, че въпреки това ще продължи доброто си представяне“, коментира управляващият директор „Пазарни стратегии“ TJM Investments LLC.

 

Последни новини
Още от Графика на деня