ЕБВР повиши прогнозата си за икономическия ръст на България

БВП на страната ще се разшири с 3,5% през 2017 и с 3,2% през 2018

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) рязко повиши прогнозата си за икономиката на България през тази и следващата година. В последните перспективи за страните, в които работи банката, публикувани днес, банката посочва, че очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на страната да се разшири с 3,5% през 2017 и с 3,2% през 2018. Това е съответно с 0,3 и 0,2 пр.п. повече в сравнение с доклада от май.

След като се разрасна с 3,9% през 2016, икономиката се е разширила с 3,6% и 3,9% през първите две тримесечия на годината, отбелязва се в доклада. Частното потребление остава основният двигател на растежа през 2017 в резултат на по-стегнатия пазар на труда, 10-процентното увеличение на годишна база на средното заплащане и нарастващото потребителско доверие.

Разходите на правителството остават слаби заради затягането на бюджета и прехода към новия програмен период на еврофинансирането. Това е довело до бюджетен излишък през 2016 и първите три тримесечия на 2017, отбелязва банката.

След три последователни години на спад инвестициите нарастват през 2016-2017 заради частния сектор, казва се още в доклада. В резултат на нарастващото местно търсене, което стои зад вноса, приносът на нетния износ към растежа е бил отрицателен през първото полугодие на тази година.

Вижте още в материала на Investor.bg. 

 

Последни новини
Още от Графика на деня