Извънредна епидемична обстановка се обявява у нас от 14 май до 14 юни

Днес (13-ти май) изтече обявеният срок на въведеното извънредното положение в България

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От 14 май до 14 юни се обявява извънредна епидемична обстановка на територията на България, стана ясно след правителствено заседание между министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет.

"Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите", се посочва в съобщение на пресслужбата на Министерски съвет, разпространено до медиите.

"Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му", гласи още съобщението.

От днес (13-ти май) извънредното положение на територията на България, въведено след разпространението на коронавирусната зараза, беше отменено, но редица противоепидемични мерки остават в сила. 

От пресслужбата на Министерски съвет посочват още, че след извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка.

Предстои по-късно днес здравният министър Кирил Ананиев да даде брифинг по темата. 

Последни новини
Още от България