Деница Сачева: 59 са заявленията по схемата 60/40 досега

До края на тази седмица се очаква да се получи одобрение от страна на Европейската комисия, за да се осъществят разплащанията

Снимка: БГНЕС Снимка: БГНЕС

59 са подадените заявления по схемата 60/40, но очакваме да нарастват значително, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в рамките на извънреден брифинг в Министерски съвет.

"До края на тази седмица се очаква да се получи одобрение от страна на Европейската комисия, за да се осъществят разплащанията", посочи още Сачева.

Още по темата

Междувременно министърът на труда и социаната политика отбеляза, че общият брой на издадените болнични листове до момента  е 176 086. Също така от изявлението ѝ стана ясно, че 4 700 безработни са се регистрирали в бюрата по труда само за ден.

Междувременно Сачева обяви, че изплащането на пенсиите ще започне от 7 април и този месец ще бъде удължено и в дните след Великден. "От 7 до 23 април хората могат да използват пощенските станции след 12 часа, а до 12 ч. да се освободи място за възрастните над 60 години. Тези, които са над 68 години, могат да подадат заявления, за да получат пенсията си вкъщи. Пенсиите могат да бъдат изплащани срещу подпис и лична карта на възрастния човек или негови роднини, както и на упълномощен представител срещу еднократно изрично нотариално заверено за целта пълномощно. Всички онези, които използват карти, ще могат да получат пенсиите си на 7 април", допълни тя.

Министърът на труда и социалната политика разкри, че почти 50 милиона лева ще бъдат раздадени като великденски добавки на всички пенсионери, чиито размер на пенсиите е под 363 лв. 

Също така от изявлението ѝ стана ясно, че 4 700 безработни са се регистрирали в бюрата по труда само за ден.

"Днес ще има специална заповед, която ще се отнася до условията на труд, които трябва да бъдат организирани от работодателите. В заповедта се включва да се провежда извънреден инструктаж и въвеждане на пропускателни режими. Задължително е почистване и дезинфекция на работното място поне 2 пъти в рамките на работния ден, както и осигуряване на необходимите условия за спазване на хигиена от страна на служителите, на добра респираторна хигена и временно отстраняване на служители, които проявяват грипоподобни симптоми", поясни още Сачева.

В отделен брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев, от своя страна, отбеляза, че ще се наложи да преместим изпитите от националното въшно оценяване от 4 до 10 дни.

"Най-вероятно ще предложим държавните зрелостни изпити за 20 и 22 май да се проведат на 30 май и 1 юни. Готови сме да издадем по-рано дипломите на дванайсетокласниците. Със стартирането на обучението в онлайн среда нямаме единна организация за такъв кратък период, имаме различни съотношения между синхронно и несинхронно обучение", подчерта още той.

Последни новини
Още от България