Мавродиев: Таванът на гаранциите има за цел парите да стигнат до малките и средните фирми

Компаниите обаче трябва да са с добра кредитна история

Стоян Мавродиев, изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев, изпълнителен директор на Българската банка за развитие

Залагат се ограничения за тавана на гаранциите от страна на Българската банка за развитие и новите кредити, които ще бъдат давани в размер до 2 млн. лева. Това е гаранциия, че парите ще отидат до малките и средни компании, които изпитват и най-големи трудности, заяви Стоян Мавродиев, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие в ефира на Дарик радио. 

"Програмата е за нови и стари кредити, а ББР ще дадва портфейлни гаранции на търговските банки. По този начин рискът за търговските банки е нулев и ще започнат да отпускат ресурса, като преценяват на кого и колко да предоставят", обясни още Мавродиев. Но той подчерта, че компаниите трябва да са с добра кредитна история.

Още по темата

По думите на главния изпълнителен директор на ББР възможността за злоупотреби е сведена до нула, защото банката няма да кредитира директно никого, а ще дава гарниции на търговските банки.

Така търговските банки няма да търсят обезпечения за кредити от самия кредитополучател, защото ББР ще е гарантът.

"По същия начин ще се процедира и с хората, които ще получават безлихвен кредит от по 1500 лева", каза Стоян Мавродиев. Той допълни, че пакетът от 200 млн. лв., насочен към физически лица, може да се увеличи.

Около 130 000 – 140 000 души ще могат да се възползват от гарантиран от Българската банка за развитие безлихвен заем в размер до 1 500 лева, ако са пуснати в неплатен отпуск заради пандемичната обстановка. Кредитите отново ще бъдат отпускани от търговските банки, като срокът им ще е до 24 месеца с 6-12 месеца гратисен период.

ББР работи и по собствена програма за директни заеми с по-дълги гратисни периоди и по-изгодни условия за бизнеса. „Съвсем скоро ще обявим наша собствена програма, свързана с пандемичната обстановка. Тя ще се фокусира върху микро- и малките предприятия, като таванът на финансирането ще е около 100 хиляди лева”, допълни главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие.

Що се касае до увеличението на капитала на банката, Стоян Мавродиев заяви, че се работи по свикването на Общо събрание и вписването на промените. Той подчерта, че относно пакетите от 500 млн. лв. за бизнеса и 200 млн. лв. за физически лица правителството декларира, че при нужда те ще бъдат увеличени в зависимост от развитието на ситуацията в икономически план. Насърчителните банки са основен инструмент на държавите по време криза и това се вижда от предприетите мерки на повечето страни в ЕС, допълни той.

През последните две години и половина ББР далновидно е договаряла кредитен ресурс и е в състояние да насочи средства към програми за подпомагане на бизнеса. Банката разполага с над 1 млрд. евро от две от най-големите банки в света - Китайската банка за развитие и ICBC, които ще използва за различни програми и инструменти в подкрепа на българската икономика.

„През настоящата година спешният ни приоритет е справянето с пандемията и икономическата блокада заради нея, а не Зелената сделка. Ще се върнем към нея след като се преодолее пандемията и икономическата криза в света и ЕС, и разбира се България започне за функционира нормално”, допълни още Стоян Мавродиев.

 

Последни новини
Още от COVID-19