Траурна агенция влезе в конфликт с КЗК след рецидив

Причината е в несъобразяване с наложена предходна санкция за подвеждаща реклама

Погребалната агенция се е опитала да привлече клиенти на свой конкурент с подвеждаща информация. Снимка: Pixabay Погребалната агенция се е опитала да привлече клиенти на свой конкурент с подвеждаща информация. Снимка: Pixabay

Траурна агенция „Елида“ ЕООД влезе в нетипичен спор с Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), след като първоначално оспори наложена санкция за подвеждаща реклама и в последствие получи втора такава за отказа да се съобрази с решението на комисията, въпреки че в това време има висящо дело по случая във Върховния административен съд (ВАС). Това научаваме от адв. Галина Петкова от Шонхерр в сътрудничество с адв. дружество „Стоянов и Цекова“ и стажант-адв. Росен Манчев в публикация за International Law Office, цитирана от Bloomberg терминал.

През юли 2018 г. КЗК санкционира „Елида“ за имитиране на името и уеб-домейна на „Покой“ ЕООД - друга траурна агенция, извършваща същите услуги. При основаването си „Елида“ е регистрирана, като „Покой-1945“ ЕООД, с което пряко наподобява името на своя конкурент „Покой“ и така предизвиква объркване сред настоящите и потенциални клиенти на траурната агенция.

Елида“ използва и сходен домейн - www.pokoybg.com, докато този на „Покой“ е www.pokoy.bg. Посетителите на новия сайт получават известие, че „погребална агенция „Покой“ се е преместила на друг адрес след организационно преструктуриране на фирмата“. Това е причината КЗК да се намеси, смятайки, че има очевиден опит за подвеждане на клиентите с невярна информация, че едната фирма е законен наследник на другата.

Още по темата

Покой“ е основана през 1994 г., като за изминалите 25 години се налага на пазара за погребални услуги в София.

През декември 2018 г. „Покой“ подава сигнал към КЗК, отбелязвайки, че „Елида“ не се е съобразила с решението от юли същата година за промяна на името и домейна. Комисията реагира отново, но получава отговор, че е внесено обжалване във ВАС, по което към онзи момент все още няма категоричен отговор.

КЗК е непреклонна и заявява, че подобни разпоредби „трябва да бъдат изпълнявани незабавно“. По тази тема тя се ползва с подкрепата на съда и в крайна сметка обжалването е отхвърлено и „Елида“ е принудена да промени името и интернет адреса си, но с тази разлика, че сега ще плати втора глоба, за дето не се е съобразила с първата санкция.

Последни новини
Още от България