Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

КЗК трябва да се фокусира върху бързото и сигурно преустановяване на нарушения

Адв. Христо Копаранов, партньор и ръководител "Конкурентно и потребителско право" в адвокатско дружество "Попов, Арнаудов и партньори", Бизнес старт, 31.07.2019

09:34 | 31 юли 2019
Христо Копаранов, партньор и ръководител "Конкурентно и потребителско право" в адвокатско дружество "Попов, Арнаудов и партньори". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христо Копаранов, партньор и ръководител "Конкурентно и потребителско право" в адвокатско дружество "Попов, Арнаудов и партньори". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна да налага високи санкции за предотвратяване на нарушения. Така тя обаче се фокусира сякаш повече върху размера на санкциите, а това не би трябвало да е акцентът в дейността ѝ. Много по-важно е нарушенията да се предотвратяват бързо и сигурно. Съществено е и да има правна категоричност кога е налице нарушение и кога - не. Това мнение изрази адв. Христо Копаранов, партньор и ръководител "Конкурентно и потребителско право" в адвокатско дружество "Попов, Арнаудов и партньори", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Законът за защита на конкуренцията посочва доста високи максимални размери на санкциите - до 10% от оборота за предходната година или от стоките, които са предмет на нарушение. Оттам нататък в методиката са предвидени подробни възможности - да се определен основен размер на санкции, например".

Над 4 млн. лв за санкциите и глоби са събрани за 2018 г. от КЗК 

По този повод гостът изтъкна, че едно от обясненията на КЗК за повечето събрани санкции е всъщност самият им размер. 

Принудителното събиране на глобите на частните съдебни изпълнители вероятно помага, смята той.

Копаранов обясни, че при нелоялната конкуренция не могат да се налагат такива привременни мерки за запазване на конкуренцията, докато излезе решението, а при картели и злоупотреби може. Той направи паралел със Закона за защита на търговската тайна.

"Непозволеното разпространяване на търговска тайна е нарушение и по смисъла на ЗЗК, но като не може да се наложи забрана преди решението, потърпевшият трябва да чака една година комисията да се произнесе. Сега законът вече ще позволява още преди завеждането на дело да се вземат мерки".

Гостът взе отношение и по темата за санкциите срещу технологичните гиганти.

И Германия наложиха забрана на Facebook във връзка с обработване на данни, но то отново е свързано с господстващото положение, подчерта Копаранов. "Забраната е за практики за събирани на данни от други приложения, свързани или не с Facebook. И за да се ползва социалната мрежа на Facebook, трябва потребителите да се съгласят. Интересното е, че на пръв поглед е безплатно, но новата практика е, че плащане на данни също се счита за плащане", поясни той.

"Санкционирани са и заради това, че като господстващо предприятие поставят това задължително изискване, за да допуснат изобщо някой да ползва социалната мрежа. Тази забрана, ако потребителят не се съгласи да му се обработват всички данни, се счита за за експлоативна злоупотреба с господстващо положение".

Личните данни и господстващото положение - това са слабите места на Facebook напоследък.

Google също отнесе глоби от ЕК за нарушаване на антитръстовите правила; за структурни злоупотреби, с които изместват другите сайтове за сравнително пазаруване чрез търсачката си; за налагане на други приложения през Android, припомни Христо Копаранов, като разкри, че основните изводи в случая са, че технологиите и иновативните продукти на Google им позволяват да извършват злоупотреби или да "изкривяват" пазара чрез вертикални споразумения, облагодетелствайки свои странични продукти.