67% от българите са заинтересовани към дигиталните платежни услуги заради бързината и удобството им

Гъвкавост, достъпност, прозрачност - това биха променили българските потребители по отношение на финансовите услуги

Презентация на мобилна апликация за дигитални плащания. Снимка: Samyukta Lakshmi/Bloomberg Презентация на мобилна апликация за дигитални плащания. Снимка: Samyukta Lakshmi/Bloomberg

Проучване на Mastercard разкрива, че 77% използват дигитално банкиране редовно, 74% употребяват приложения за мобилно банкиране на традиционни банки, а 14% предпочитат изцяло дигитални банки.

- Трите неща, които потребителите в България биха променили във финансовите услуги, които ползват, са повече гъвкавост (34%), достъпност навсякъде и лесна употреба (33%), контрол на разходите в реално време и прозрачност (25%).

- 77% смятат, че решенията за дигитално банкиране разширяват обхвата си, благодарение на удобството и бързината, които предлагат.

- Mнозинството от хората не са добре запознати или изобщо не знаят за европейската директива (PSD2) за отворено банкиране (82%), почти половината от тях биха приветствали услугите.

- Традиционните и дигиталните банки са най-надеждният източник за хората, когато търсят информация за управлението на парите си.

В ново проучване на Mastercard граждани от 11 европейски държави споделят своето виждане за дигиталните иновации и решения като част от бъдещето на финансовите услуги. Изследването показва, че удобството продължава да бъде най-важното предимство за използването на дигитални банкови услуги, а сигурността като критерий увеличава своята значимост. Повече от половината европейци казват, че обмислят преминаването към дигитална банка в някакъв момент. Шест от седем европейски потребители използват дигитални банкови услуги поне веднъж месечно, 38% го правят на седмична и дори дневна база. У нас всеки трети извършва банкови операции дигитално поне веднъж месечно, а 28% го правят на дневна база. 74% от българите употребяват приложения за мобилно банкиране на традиционни банки, а 14% предпочитат изцяло дигитални банки.

С нарастващата дигитализация на банковата индустрия хората търсят сигурност повече от всякога, като я посочват като един от най-важните критерии за използване на дигитални банкови услуги (69%). В същото време, традиционно за България, тук потребителите отбелязват удобството и бързината, като основен фактор за използването на тези услуги – 44%.

Близо две трети (68%) смятат, че в бъдеще ще се увеличи търсенето на мобилни финансови решения, тъй като те правят операциите лесни и удобни. От септември 2019, обаче това ще изисква банковата индустрия да прилага двуфакторна идентификация, сигурни приложения и други форми на сигурност като биометрични данни. У нас 40% изобщо не са чували за регулацията, а 42% не са запознати с нея.

Както показва проучването, 9 от 10 европейци вярват, че сътрудничеството и партньорствата са от съществено значение за стимулиране на иновациите във финансовия сектор.

Последни новини
Още от България