ЕК прогнозира икономически ръст от 3,6% у нас през 2019 г.

Очаква се инфлацията да отслабне до 2% тази година

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Европейската комисия очаква устойчив ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) за България през тази и следващата година. Според зимната икономическа прогноза увеличението през 2019 г. ще е от 3,6% и ще остане такова и през идната 2020 г. Това е и значително над средното за Европейския съюз ниво от 1,9%.

През 2018 г. ръстът на българския БВП е 3,2%, което представлява понижение спрямо 3,8% през 2017 г. и очаквани 3,5% в есенната прогноза. Основен двигател на забавянето е по-слабият износ, който се дължи на намаленото търсене от големите търговски партньори на страната в ЕС и Турция.

На вътрешноикономическия фронт от ЕК представят една по-положителна картина. Ръстът на заплатите продължава да дава тласък на потреблението, като налице е и стимулиране на инвестиционния растеж.

Местното търсене остава основен двигател на растежа през изминалата година и се очаква тенденцията да се запази и през тази и следващата. Пазарът на труда се свива и допълнителното увеличение на заплатите в публичния сектор трябва да осигури подкрепа за частното потребление и през 2019 г.

Частните и публичните инвестиции също се очаква да се задържат високи благодарение на ниските лихвени проценти и европейското финансиране.

Що се отнася до инфлацията, прогнозата е тя да отслабне до 2% през 2019 г. и още през 2020 г. до 1,8%. За сравнение през 2018 г. тя достигна 2,6%, като основна причина е поскъпването на енергията и на някои храни.

Европейската комисия понижи по-значително прогнозите си за икономически растеж както в Европейския съюз, така и в еврозоната на фона на очаквано забавяне в някои от най-големите европейски икономики.

От комисията прогнозират икономическият растеж да продължи, но по-умерено. През 2019 г. ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната ще е в размер на 1,3%. Това е значително понижение спрямо есенната прогноза за 1,9%.

През 2020 г. се очаква възстановяване до 1,6%, което обаче отново е под предходните изчисления за 1,7%.

Занижаване има и за ЕС като цяло, където икономическият ръст тази година се очаква да е 1,5% и 1,7% догодинаВижте повече на Investor.bg.

 

 

Последни новини
Още от България