"Булгартабак Холдинг" затваря завода си за цигари в Благоевград

В най-голямото предприятие на цигарения холдинг от 2000 човека към момента са останали едва 200

"Булгартабак Холдинг“ затваря завода си за цигари в Благоевград. След като ръководството на дружеството е дало двудневен срок на хората да подадат заявления за доброволно напускане, последните останали на поточните линии си тръгват утре. 

Според приватизационния си договор „Булгартабак“ има ангажимент да продължава да произвежда в България до 2021 г., но не е уточнено в кой град. Така заводът в Благоевград последва съдбата на фабриката в София.

В най-голямото предприятие на цигарения холдинг от 2000 човека към момента са останали едва 200. Вчера те са били уведомени, че фабриката се закрива и за тях е по-добре да поискат работодателят да ги освободи по чл. 331 от Кодекса на труда, тоест да напуснат доброволно, посочва БНР.

При това положение съкратените ще получат между 4 и 5 брутни работни заплати в зависимост от трудовия стаж, както и право да бъдат на борсата за четири месеца срещу минималното обезщетение. В противен случай ще бъдат пуснати в принудителен неплатен отпуск, а след това фабриката спира работа окончателно.

През последните три месеца дружеството е работило денонощно на максимални обороти, без спиране през почивните и празничните дни, за да се изпълни в срок последната поръчка към клиенти на „Булгартабак“. Хората заявиха, че са крайно унизени и изтощени и дори споменаха за няколко смъртни случая. Затова никой няма да се противопостави на съкращенията, с които се закрива и най-голямото предприятие в холдинга. Въпреки това те са уведомили синдикалните централи за ситуацията.

 

Последни новини
Още от България