Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Митата на Тръмп ще увеличат търговския дефицит на САЩ

Проф. Стив Ханке, икономист, Boom&Bust, 01.04.2018

Протекционистките мерки на американския президент Доналд Тръмп няма да успеят да намалят общия търговски дефицит на САЩ. В действителност ще има по-голям търговски дефицит, защото администрацията на Тръмп намали данъците и увеличи правителствените разходи в големи количества. Това означава, че фискалният дефицит ще бъде по-голям, а именно той съставлява най-голямата част от дупката между инвестиции и спестявания. Огледалната картина на тази дупка е търговският дефицит. Това коментира проф. Стив Ханке в последното издание на предаването Boom&Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров по Bloomberg TV Bulgaria.

Икономистът подчерта, че търговският дефицит на САЩ е причинен от фискалния дефицит на правителството. Според него единственото, което митата на Тръмп ще постигнат, е да променят източниците на вносните стоки, идващи в страната. 

"Ако се съсредоточим върху Китай и намалим двустранния си търговски дефицит с него със $100 млрд, каквото твърди, че иска да направи Тръмп, то тази сума просто ще бъде запълнена от други страни", каза Ханке, допълвайки, че всички страни губят от въвеждането на мита. 

Последни новини
Още от Boom & Bust