Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Туризмът се нуждае от адекватна статистика и правилно брандиране

Борис Ангелов в Boom&Bust, 26.11.2016

Борис Ангелов, зам. председател на Българо-китайската туристическа камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Борис Ангелов, зам. председател на Българо-китайската туристическа камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Възстановява се борда на туризма, което ще доведе до икономизиране на работата - ще се работи за адекватна туристическа статистика и за правилно брандиране, защото днес никой не свързва България с нещо конкретно, освен с ниските цени, а това не е добра реклама, ако искаме да правим бизнес. Това каза Борис Ангелов, зам. председател на Българо-китайската туристическа камара, в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.

"Във върховия месец август имаме среден приход на хотелиерите от 26 евро на легло, а поради създадената структура за привличане на туристите през големите туроператори, за хотелиерите остават между 7 и 10 евро приход. Себестойността за поддръжка на стаите е горе-долу такава. Печалба е трудно да се постигне и няма средстава за реинвестиции, за да се поддържа на същото ниво".

Алтернативата в туризма е да се разнообрази предлагането, включително и като се използва развитието на авиотуризма за привличане на туристи към градовете, но там е нужен "брандинг и много други неща", каза гостът.

По въпроса за усвояването на европейските субсидии Ангелов каза: "Предизборно не бе удобно да се каже, че правителството не се справя добре с усвояването на европейските фондове, но през юни министър Томислав Дончев призна, че усвояването за периода 2014-2020 е 1,64%, като през септември заяви, че то е 3,1%".

"При усвояването на „селските програми” имаше странни практики, като т.нар. „къщи за тъщи”, които се изграждаха по програмите за къщи за гости. Самолети, яхти, хеликоптери се оправдаваха с развитието на селския туризъм. Инвестираните 350 млн. лв. в т.нар. „бутафорни крепости” доведе до спад на вътрешния туризъм със 7,5%".

По думите на Борис Ангелов 92% от отпуснатите средства за 67 000 земеделци отиват при 100 фермери, а 62% от средствата по строителни програми финансират 40 фирми.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust