Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Гледат ли китайските инвеститори към България

Борис Ангелов, зам.-председател на Българо-китайската туристическа камара, 02.10.2016

Борис Ангелов, зам.-председател на Българо-китайската туристическа камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Борис Ангелов, зам.-председател на Българо-китайската туристическа камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В доларово изражение търговският стокообмен с Китай е спаднал с $200 млн. Отрицателното салдо с втория най-голям търговски партньор на България извън ЕС е стигнало от $157 млн. през 2013 до $463 млн към настоящия момент. Това каза зам.-председателят на Българо-китайската туристическа камара Борис Ангелов в предаването Boom&Bust с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев по Bloomberg TV Bulgaria.

Инициативата 16+1 събира Китай с 16-те държави от региона на Източна и Централна Европа, между които е и България, обясни той. По думите му някои от тези държави, благодарение на срещите и представените проекти, имат значителни резултати. "Например, смята се, че половината от ръста на Румъния, който тази година е около 6%, се дължи на китайските инвестиции и съвместните проекти", отбеляза Ангелов.

Той коментира още, че има китайски инвеститори с интерес във вложения в българския туризъм и инфраструктура, като сподели и впечатленията си по отношение на първата среща на кметове и представители на местната власт от ЦИЕ и Китай.

Вижте повече във видеото:

Последни новини
Още от Boom & Bust