Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Защо чилийците протестират срещу пенсионния модел в страната

Проф. Стив Ханке в Boom&Bust, 03.09.2016

Проф. Стив Ханке. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Стив Ханке. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Масовите протести срещу пенсионния модел в Чили са насочени изцяло към старата държавна пенсионна система, която обслужва армията, полицията и жандармерията. Негодуванието започна с разкриването на информация от бившия директор на жандармерията, който бе част от тази система, че получаваните плащания за пенсиониране възлизат на $8 хил. на месец. Това коментира проф. Стив Ханке в предаването Boom&Bust с Кузман Илиев и Владимир Сиркаров по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му масово се тиражира версията за стотици хиляди протестиращи. Според икономистът техният брой достигна едва 80 хил. души по улиците на Сантяго. 

Обвиненията срещу работата на частната пенсионна система от лявото крило на социалистическите агитатори са насочени по няколко линии, коментира още той. Основна от тях е, че пенсионните плащания от частната пенсионна система са еднакви или дори по-ниски от плащанията, които предлага държавната така. „Ако просто направите едно изглаждане на данните, ще видите, че пенсионните плащания от частната пенсионна система са с 3 пъти по-големи от тези, базирани на старата държавна система“, отбеляза проф. Ханке. 

Вижте повече във видеото (12:45 – 17:07 мин.):

 

Последни новини
Още от Boom & Bust