Бизнесът има нужда и от други мерки освен отсрочване плащането на данъци

Адв. Валентин Савов, председател на ИФА България, официален клон на Международната Фискална Асоциация (IFA), Бизнес старт, 20.03. 2020

Законопроектът за извънредното положение можеше да предостави повече мерки, които да облекчат бизнеса, както направиха някои държави в Европейския съюз. Отсрочването на плащането на данъци е приемливо и полезно, но можеха да се взимат и други мерки. Това каза адв. Валентин Савов, председател на ИФА България, официален клон на Международната Фискална Асоциация (IFA), в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Гостът даде за пример Дания, където се спира плащането на ДДС за определен период, като същото прави и Франция, а Кипър намалява ставките за ДДС до края на май, включително се намалява данъка за туризма.

„ДДС е едно от основните пера в бюджета, но е важно да се опази бизнеса в тези 1-2 месеца, когато се работи в намалени обеми и приходи“.

По думите на адв. Валентин Савов за радост на всички е било оттеглено предложението авансовите вноски да се определят на база предходна година.

„Авансовият данък в крайна сметка ще се изчислява на база на прогнозата за печалбата за 2020 г., като това вече ще е облекчение за бизнеса“, обясни адв. Савов.

Според него обаче бизнесът има нужда и от промяна в сроковете за плащането на социални и здравни осигуровки.

Още по темата за промените, които настъпват за бизнеса в резултат на Закона за извънредното положение, гледайте във видеото.

Последни новини
Още от COVID-19