Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Вторият лекарски преглед - повече бюрокрация и разходи

Добрин Иванов, изп. дир. Асоциацията на индустриалния капитал в България; д-р Галинка Павлова,бивш зам.-председател на БЛС; Бизнес старт, 20.02.2020

Намаляването на болничните дни ще увеличи административната тежест върху лекарите и комисиите. Това означа и финансова тежест при втори преглед. Плащането на такъв е много по-евтино от изплащане на обезщетение още 20 дни, коментираха Добрин Иванов, изп. дир. Асоциацията на индустриалния капитал в България, и д-р Галинка Павлова,бивш зам.-председател на БЛС, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Добрин Иванов припомни, че работодателите от няколко години сигнализират за увеличаването на болничните листи и дните на временна нетрудоспособност. "През септември предложихме реформа в изплащането на болничните листи и въвеждане на период на изчакване. Правителството направи опит за реформа през държавния бюджет, която бе остро разкритикувана и впоследствие оттеглена. То възложи на НОИ анализ на отпуските за временна нетрудоспособност. Той недвусмислено показа, че в периода 2010-2018 болничните листа растат с 50% при едни и същи ползватели, а с над 31% се увеличават дните във временна нетрудоспособност. Анализът предложи мерки за разрешаването на проблема - касаещи медицинската експертиза, работодателите и служителите", посочи още той.

"В днешно време хората работят на повече от едно работно място. Не видях справка средно по колко болнични дни има издадени на един пациент за един и същи период от време. Няма как 50 човека от комисиите да стигнат до единомислие", каза Галинка Павлова.

Добрин Иванов изтъкна, че при сегашната ситуация се дава максимален срок за възстановяване, което според него невинаги е оправдано.

Още по темата

По думите на д-р Галинка Павлова обаче трябва да се увеличи ресурсът за втори преглед.

"Внезапните проверки и контролът биха могли да бъдат само относно това дали се спазва режимът, посочен в болничния лист. Проверка на състоянието и дали то отговаря на написаното в болничния лист може да направи само лекар", подчерта още Павлова.

Добрин Иванов твърди, че всички предложени мерки са "една голяма каша". "Не са уточнени отговорностите и задълженията на едните лица, нито мерките, с които другите да контролират първите. Това, което се предлага от работната група, е имитация на реформа", смята той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт