Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Правила за изкуствен интелект: Трябва ли да ни подслушват без да знаем?

Цветан Алексиев, главен изпълнителен директор на "Сирма Груп Холдинг", адв. Десислава Кръстева, фондация "Право и интернет", Бизнес старт, 11.02.2020

Много хора се притесняват от нерегламентирано подслушване, затова не е лошо да има правила. Водим разговори с наши приятели за нещо, което е различно от интересите ни, и после виждаме реклама във Facebook. За мен това не е правилно. Технологиите за лицево разпознаване са добри, когато се използват за важни за обществото цели - например издирването на хора. Но използването на такива технологии в магазин - тип "аз знам какво купуваш и като влезеш ще пратя при теб продавач да те консултира", не смятам, че е добре. Това заяви Цветан Алексиев, главен изпълнителен директор на "Сирма Груп Холдинг" в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

"Все още правилата не са във финализиран вид, говорим за принципни положения. Целта е да се гарантира, че при използване на такъв тип технологии няма да бъдат накърнявани човешките права и свободи. Идеята е да има прозрачност и да се гарантира, че няма да има дискриминативни стереотипи при функциониране на изкуствения интелект", това коментира и Десислава Кръстева, фондация "Право и интернет"

Двамата коментираха правилата, които Европейският съвет въвежда за използване на изкуствения интелект. 

Според Десислава Кръстева европейската уредба сочи, че не бива никой да бъде подслушван без да знае. 

"САЩ и Китай доминират в технологията за лицево разпознаване, там има пазар. В Европа е трудно, а тук полиция, правораздавателните органи купуват пак американски и китайски софтуер, а не европейски", обясни Алексиев. 

По думите му има и друг проблем - продукт на израелски компании, които позволяват подслушване на всеки телефон. "Ние си носим микрофон в джоба", коментира той и даде пример, че тези технологии не са толкова скъпи и това не е редно. 

"Възможно е анонимността в публичното пространство да престане да съществува. Не е редно всеки един гражданин да бъде адресат на перманентно проследяване, без да е извършил престъпно деяние", каза адвокатът. 

Технологиите се развиват по-бързо и не можем да предвидим всички рискове". 

Още по темата

Според тях трябва да се регламентира следенето. 

Последни новини
Още от Бизнес старт