Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

САЩ дават сигнал към България със забраната за влизане в страната заради корупция

Христо Господинов, преподавател по политически науки, Бизнес старт, 05.02.2020

САЩ прилага забраната за влизане спрямо държави по целия свят. Мярката е към личности, които имат съмнителен бизнес и доходи и се ползват с недоверие в САЩ. Това е и сигнал към съответната държава и органите, които се занимават с разследвания, че трябва да обърнат по-сериозно внимание на корупцията. Пак казвам, спрямо погледа на Америка. Това каза Христо Господинов, преподавател по политически науки, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

Вчера стана ясно, че САЩ ще наложат забрана за влизане в страната на българин заради корупция - това се прави за пръв път. Името му ще бъде съобщено днес. Бившият ни посланик в Щатите Елена Поптодорова изрази предположение, че това ще е длъжностно лице. 

Политологът коментира и вчерашното обръщение на Румен Радев, в което той свали доверието си към правителство. 

"Президентът Румен Радев използва малкото му дадени правомощия в държавата, които има. Това, че сваля доверието си от правителството, само по себе си, не значи нищо. Ние не сме президентска държава, а парламентарна", каза той. 

"Може би ще станем свидели на междуинституционална криза до изборите, за да се види коя институция има повече превес". 

"Ние не можем да намерим надпартийно обединение", коментира той. 

За годишната реч на американския президент Доналд Тръмп политологът каза, че тя е имала повече елементи на театър и шоу, отколкото предишните. 

"Тази реч беше директно насочена към преизбирането му за президент, тя подчерта дълбокото разделение между републиканци и демократи. Той не спомена нито веднъж думата импийчмънт, което показа, че няма никакво намерение да се занимава с темата", каза Господинов. Третото, което прави впечатление, според него, е това, че Тръмп подчерта успеха на всички двустранни договори през Мексико, Канада и т.н.

Още по темата

Гласуването в Сената по двете обвинения срещу Тръмп ще се проведе в сряда. "Големи изненади едва ли можем да очакваме, Тръмп държи здраво републиканците", каза той. 

Целия разговор гледайте във видеото

Последни новини
Още от Бизнес старт