Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Калфин: В Давос ще чуем позицията на България за Европейския зелен пакт

Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, Бизнес старт, 21.01.2020

Зеленият пакт е една много амбициозна програма на Европейския съюз. За това са необходими много ясен план и съответните инструменти. Добре е, че премиерът Бойко Борисов ще каже каква е позицията на България на форума в Давос, защото ние в България още не сме го чули. Не е ясно как България би понесла подобна трансформация. Това каза Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"При всички случаи ще е интересно да чуем българската позиция", посочи той. 

Премиерът Бойко Борисов ще присъства на Годишната среща на Световния икономически форум в Давос, където ще засегне темата за предложения от Европейската комисия Европейски зелен пакт и борбата срещу климатичните промени.

В края на миналата година ЕК предложи Пакта, като по оценки за постигането на целите му в областта на климата и енергетиката за периода до 2030 г. ще са нужни 260 милиарда евро допълнителни инвестиции годишно. Той е пътна карта за постигане на устойчивост на икономиката на ЕС. 

Годишната среща на Световния икономически форум в град Давос е 50-ата годишна среща на форума, като сред важните теми, по думите на Калфин, който бе и външен министър, са неразбирателствата между ЕС и САЩ за климата, преговорите между САЩ и Китай, темата, свързана с Brexit. "Едва ли ще има решение по тези въпроси в тези няколко дни", прогнозира той.

За задлъжнялостта, която също ще е тема, той коментира, че тя се поставя от доста време и "това може да доведе до криза. Откакто беше въведено еврото се взеха сериозни мерки да се намалят дълговете поне за страните в ЕС". 

"Давос винаги се е свързвал с икономика, а сега и с климата. Геполитиката ще бъде свързана основно с това САЩ ще доведат ли до ново пренареждане", посочи той. 

Облагането на големите дигитални компании се очаква да се обсъдят Тръмп и Урсула фон дер Лайен също в Швейцария.

"ЕС има основание да търси начин да накара големите компании да плащат. Изследване преди години посочи, че 1 трилион евро от данъци годишно не се внасят в ЕС, а в офшорни зони". 

По думите му подобен вид данъци са ефективни, когато целият свят се ангажира с тях.

Още по темата

"Това трябва да се обсъжда на равнище ООН или ОИСР", каза той. 

Целия разговор гледайте във видеото

Последни новини
Още от Бизнес старт