Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пазарът на хранителни добавки има потенциал да нарасне 4 пъти

Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, Бизнес старт, 13.01.2020

В системата на здравеопазването в България профилактиката не съществува нито като политика, нито като реализирани програми. Оттам нататък всички разходи са високи. Това каза Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

По думите му това води до появата на пациента в здравната система, когато положението вече е доста зле.

Според СЗО фармацевтът е най-достъпният медицински специалист. В България той не е включен в нито една програма за профилактика, каза той. 

Експертът посочи практиката в повечето европейски страни - докато магистър-фармацевтът говори с пациента, той го пита какви храни употребява, колко спортува. 

"Поради пълната липса на контрол за начина на предписване на лекарства в България един пациент може да дойде в аптеката с предписани и 15 лекарства на рецептата. Освен че даваме много пари за лекарства, комбинацията на толкова много продукти прави лечението непредвидимо - никой не може да каже какво се случва в организма на един такъв пациент", смята специалистът. 

Според него системата на първичната медицинска помощ е недофинансирана. 

"Ако успеете да се доберете до личен лекар след дълго чакане, той няма средства да ви направи никакви изследвания и после отивате в болница, където всичко е скъпо", посочи той.

"В повечето западни страни контролът върху предписанието се осъществява от магистър-фармацевт". 

Той коментира и темата за хранителните добавки. 

"Регистрационният режим прехвърля един продукт от една графа в другата графа - това не значи, че хранителните добавки са се увеличили. Пазарът на хранителните добавки има потенциалът да се увеличи 4 пъти", смята той. 

По думите му Българската агенция за безопасност на храните няма капацитета да оценява хранителните добавки и дали вътре няма скрити лекарства.

"В България има много хора, които се лекуват с билки, а в една Германия никой не пие чай от лайка, ако не му го е изписал лекар. Има пациенти, които ползват билки, консултирани с лекари или магистър-фармацевти", казва той и допълва, че в образователната система в България лекарите не учат билки въобще. 

"Един лекар няма да предпише билкова смес, защото не я познава". 

Той допълни, че има толериране на различни болници.

Още по темата

По думите му няма политическа воля да се види кои са проблемите и как могат да се решат. 

Целия разговор гледайте във видеото

Последни новини
Още от Бизнес старт