Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ефектите от професионалното прегаряне върху бизнеса

Проф. Борис Блажинич, ръководител на Института за развитие на качествения човешки потенциал в Хърватия; Бизнес старт, 19.09.2019

Проф. Борис Блажинич, ръководител на Института за развитие на качествения човешки потенциал в Хърватия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Борис Блажинич, ръководител на Института за развитие на качествения човешки потенциал в Хърватия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Говорейки за професионално прегаряне (бел. ред. от английски език "burnout"), повечето хора не са наясно кога се случва. Не искат да говорят за него, защото не желаят да бъдат стигматизирани. Това е признак на слабост. Твърде много хора се превръщат в "емоционално кошче за боклук", потискат негативни емоции и след това експлодират. Важно е да се разпознаят признаците, които тялото дава, и да се реагира навреме. В противен случай ставаме свидетели на проблем не само с емоционалната, но и със здравната интелигентност. Стресът на работното място е праг, когато нещо се пречупва, заяви проф. Борис Блажинич, ръководител на Института за развитие на качествения човешки потенциал в Хърватия, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Професионалното прегаряне се случва, когато се породи несъответствие между това, което искаме; това, което искат другите; и това, което можем да направим".

Според Борис Блажинич има инфлация на емоционалната интелигентност, пояснявайки, че тя представлява умението да разпознаваш собствените си емоции и тези на другите.

"Ние сме ирационални - понякога, за да избегнем болка, критика. Целим да постигнем добри усещания", смята той.

Блажинич обясни, че работодателите са принудени да променят отношението си, ценейки служителите си повече.

Още по темата

По повод баланса между работата и личния живот професор Блажинич уточни, че децата страдат най-силно от липсата на такъв.

"Страдащите от професионалното прегаряне имат нужда от здравна помощ. Тази помощ трябва да бъде професионална, но в същото време семейното обкръжение и приятелите следва да помагат на другия с идеята той да си помогне сам".

Гостът направи паралел между възприятията при жените и мъжете, като обясни, че мъжете не обичат да показват слабост и в този ред на мисли са най-уязвими.

Последни новини
Още от Бизнес старт