Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Най-голям е недостигът на начални учители у нас

Ваня Кастрева - началник на Регионалното управление на образованието в София, „Бизнес старт“, 22.08.2019 г.

Българската образователна система страда за поредна година от липсата на достатъчно млади кадри, които да заемат местата на пенсионираните учители. В навечерието на новата учебна година картината продължава да се влошава, като най-голям е недостигът на начални учители, коментира началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Най-голям недостиг има от начални учители. Това е трайна тенденция в последните години във връзка с политиката за провеждане на учебна организация през целия ден, което наистина налага назначаването на достатъчен брой начални учители. Детските учители също са много търсени преподаватели. След тях се нареждат колегите по чужди езици“.

София е един от малкото градове у нас, в които не се забелязва този проблем, като дори има училища, в които за една свободна позиция кандидатстват 50 души, казва още Кастрева. В същото време има места в страната, където няма нито един кандидат за дадена педагогическа длъжност.

Още по темата

„През годините загубихме онова доверие и уважение към професията, които я правят желана. Престижът ѝ в обществото е ключов фактор. Това е процес, който не зависи само от нормативна уредба, не зависи от създадени закони, не зависи от конкретни действия на Министерство на образованието, на институции като нашата. Зависи от цялото общество“.

Една от причините за липсата на кадри е демографската картина в България, смята гостът в предаването.

Как протича подготовката на новата учебна година в цялата страна може да научите от видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт