Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България трябва да интегрира ромите на пазара на труда

Ирина Файон, ръководител на Българо-швейцарската програма ЗОВ - Здраве и образование за всички, Светът е бизнес, 15.08.2019

20:20 | 15 август 2019
Ирина Файон, ръководител на Българо-швейцарската програма ЗОВ - Здраве и образование за всички. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ирина Файон, ръководител на Българо-швейцарската програма ЗОВ - Здраве и образование за всички. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ромите у нас трябва да се образоват и да се влеят като работна сила на пазара на труда. Това каза Ирина Файон, ръководител на Българо-швейцарската програма ЗОВ - Здраве и образование за всички, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Много е важно ромите да бъдат интегрирани от рано, това е ключово, посочи Файон.

„За да привлечеш тези деца, които имат свои специфики, трябва да има обучени учители, които преподават по съвременни и иновативни методики и то с оглед на включване на тези групи в процеса на обучение“.

Гостът разказа повече за провеждането на българо-швейцарската програма ЗОВ - Здраве и образование за всички у нас.

„Налага се да има такава програма, тъй като ситуацията с ромите е много кризисна във всяко едно отношение – образование, здраве, заетост и жилища“.

Подходът на Швейцария не е толкова по етнически принцип, насочен е към премахване на бедността и преодоляване на настоящата ситуация, отбеляза Файон.

„Има съвременни, рационални мерки, които могат да се прилагат навсякъде, просто трябва да бъдат осъзнати“.

Образованието и грижата за здравето са част от направленията, с които програмата се занима, посочи гостът. Тя уточни, че и в двете сфери се е използвала помощта на медиатори, които са от ромското малцинство, чиято роля е да сътрудничат за връзката между институциите и ромите.

Жилищната политика също изостава и това е може би най-кризисната ситуация, каза още Файон.

Вижте целия разговор във видео материала.