Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

При какви условия е възможен втори референдум за Брезкит?

Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения, „Бизнес старт“, 23.07.2019 г.

Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения, „Бизнес старт“, 23.07.2019 г. Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения, „Бизнес старт“, 23.07.2019 г.

Датата 31 октомври наближава, но преди изтичането на крайния срок за преговори за напускането на Европейския съюз (ЕС) от страна на Великобритания трябва да бъде избран новият премиер на кралството, като вече сме във финалните етапи на надпреварата между Борис Джонсън и Джереми Хънт. Позициите и на двамата по най-наболялата тема са пределно ясни, но любопитното след встъпването на един от двамата на власт е дали британското общество е все така разединено или настроенията на „острова“ са се пренесли в едната или другата посока. Любомир Кючуков от Института за икономически и международни отношения описва очакваните сценарии пред Живка Попатанасова за предаването „Бизнес старт“.

„Втори референдум може да има само при определена поредица от условия. Първо – трябва да има нови избори и това правителство да падне. Второ – трябва да има и ново правителство, което от своя страна да обяви нов референдум. След това все още стои въпросът в британското общество, дали референдумът да бъде в подкрепа или отхвърляне на договора, който съществува и в момента между Обединеното кралство и ЕС за напускане или да има нов референдум за оставане в ЕС“.

Още по темата

Всички предварителни прогнози сочат, че Борис Джонсън ще оглави кабинета в сряда, което означава, че предстои поредица от оставки на министерски постове и не по-малко лични промени по високите етажи на властта от страна на новия министър-председател, коментира още Кючуков. самият Джереми Хънт би бил сред първите, които ще изгубят позициите си.

„Запазването на поста премиер ще бъде много трудно по няколко причини. Първо – настроенията в самия кабинет и настроенията в Консервативната партия, независимо, че в преобладаващото си мнозинство те са за твърд Брекзит. Настроенията в Парламента са срещу Брезкит без договор. Не бива да се забравят и механизмите за опозицията. Възможно е още в четвъртък лейбъристите да внесат вот на недоверие, което, според мен, е твърде малко вероятно, тъй като британският парламент се разпуска за лятна почивка в петък. Но след избора на нов премиер, вотът на недоверие е реален и възможен“.

Ако Джонсън остане начело на правителството до 31 октомври, тогава вероятността Брекзит без сделка да стане факт е доста голяма, смята гостът.

„Брекзит вече е факт дори без да се състои. Той се състои в икономическата несигурност в страната, в политическите процеси, които текат и буквалното разпадане на политическата система и кризата в политическите партии. И най-вече Брекзит се състои в дълбокия вътрешен разлом в британското общество, което е разделено наполовина. Независимо какво ще се случи от тук нататък, едната половина ще се чувства ощетена“.

Целия разговор може да видите горе.

Последни новини
Още от Бизнес старт