Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Резервите на пазара на труда у нас - обект на нарастващ интерес от работодателите

Георги К. Първанов, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и управляващ директор в CTeam, Бизнес старт, 13.06.2019

Всяка една среща с работодател отваря нови възможности. Работодателите от всички области на бизнеса са все по-отворени към наемането на различни групи хора. Възрастта все по-малко е фактор. Това коментира Георги К. Първанов, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и управляващ директор в CTeam, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Над 200 000 са хората у нас, които нито работят, нито учат. Това са основно млади хора, които получават имигрантски пари, средно 300-500 евро месечно. Смятайки всичките групи до тук, се получава резерв от около 500 000 човека, които да се влеят на пазара, а нашите надежди са за още 300 000 -500 000 от чужбина.

Конференцията под надслов "Многообразие и включване на пазара на труда" ще представи резултатите от програмата "Мост към бизнеса", която подпомага достъпа на образовани млади роми до позиции за висококвалифициран труд в частния сектор

"Безработицата на младите роми у нас е под 3% и е сравнима с нивото на безработицата сред висшистите като цяло. Доходите на двете групи също са сравними. Много по-висока е безработицата за хора с ниско и средно образование. Там тя стига до 30-40%".

Проектът "Мост към бизнеса" бе много успешен, определи Георги К. Първанов. "В него се включиха около 170 ученици последен клас, около 120 млади роми и 25 компании, а резултатите са окуражаващи. Разкриват как малцинства да се интегрират по-оптимално на пазара на труда. Провеждат се различни обучения, практики в различните компании. Опит ще споделят и представители от Франция с опит в областта", спомена още той.

"Отделно има много добри примери, като УИЛЯМ ХЮЗ БЪЛГАРИЯ, където 10% от персонала са представители на малцинствата с изградени добри трудови навици. Българският и чуждият бизнес все повече се отварят към тях и дискриминацията намалява. Въпрос на време е да видим повече такива представители в заведенията за бързо хранене, в банките и т.н.".

Когато говорим за дискриминация, тя е двустранна, счита Първанов. "Трябва представителите на малцинствата да се опитат да бъдат по-активни по отношение на това да излязат от гетата, да подобрят образованието си и да стъпят на пазара на труда. 55+ и 16-18-годишните също са групи, които представляват интерес на пазара на труда", добави още гостът.

Последни новини
Още от Бизнес старт