Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

iHELP е помогнало за поне 200 спасени живота само в Словения

Христо Христов, директор на iHELP България, „Бизнес старт“, 10.04.2019 г.

В момента в България тече кампания с надслов „Пазители на сърца – мисия училище“, която цели да обучи децата от ранна възраст, за да оказват първа помощ на хора със сърдечно-съдови заболявания. Темата коментира българският директор на приложението iHELP, което стои в основата на обучението, Христо Христов за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Мор №1 на света са сърдечно-съдовите заболявания. Първите минути са много важни, а времето за реакция на линейките е 11 до 17 минути. Нашето приложение дава възможност на всеки човек от 14-годишна възраст нагоре да помогне своевременно, за да спаси човешки живот“.

Апликацията работи на принцип, с който хората доброволно си помагат, а то на свой ред изпраща сигнал до „Спешна помощ“ със съответната локация. Ценното в случая е, че хората получават първа помощ в максимално кратко време, стига, естествено, те да са добре обучени за подобни кризисни ситуации, казва Христов.

 „За по-малко от 5 секунди ние локализираме мястото за помощ и алармираме не само „Спешна помощ“, но и всички хора в радиус от 500 м. с приложението iHELP на телефона си“.

Един от недостатъците към момента е, че приложението не работи съвместно с българските спешни центрове, докато в Словения това е факт. Именно по тази причина iHELP отчита над 200 спасени живота в страната, информира директорът на апликацията. Той заяви също, че се работи за скорошното сработване и с родните медици, за да може услугата да заработи с пълния си капацитет и у нас.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт