Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Посланията на Макрон преди европейските избори: Очаквани и навреме

Гл. ас. д-р Катя Христова, НБУ, Бизнес старт, 06.03.2019

Гл. ас. д-р Катя Христова, НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Гл. ас. д-р Катя Христова, НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Посланията на френския президент Еманюел Макрон към европейските граждани са много очаквани и навременни. Това каза гл. ас. д-р Катя Христова, НБУ, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Гостът направи коментара си по повод започналата предизборна кампания на движението "Република, напред!'  на Макрон, което представи визията си за бъдещето на блока на 22 езика и го публикува във вестниците в целия Европейски съюз (ЕС).

Макрон влезе в една много традиционна за лидерите на Франция роля, защото именно страната дава началото на европейската интеграция“.

Според Христова предстоящите избори за европарламент ще са ключови, защото за пръв път в историята на блока те ще се проведат на фона на толкова нарастващ евроскептицизъм.

Винаги в историята на европейската интеграция идва момент, в който като че ли се изхабява визията за европейската общност и има необходимост от нови и свежи идеи“.

Гостът коментира и някои от основните точки в обръщението на Макрон, включително темата за предстоящия във Великобритания Brexit, демокрацията в рамките на блока, както и идеята на президента за създаването на „социален щит“, който да уеднаквява заплатите в ЕС.

„Предложенията на Макрон са опити да се реагира на глобални заплахи, които иначе ще продължават да спъват икономическото и социално развитие на Европа“.

Още по темата

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт