Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Как се променя потребителското поведение при онлайн пазаруването

Камен Янкулов, изпълнителен директор на "OLX" за България, Бизнес среща, 25.07.2019

Чрез платформата OLX предлагаме решения за малък и среден бизнес и на локално ниво. Нейните функционалности претърпяха редица промени. Сега тя е много по-бърза, мобилна. От доста година имаме и апликации. Модерираме съдържание. Обръщаме внимание и на сигурността. Успяхме да ребрандираме платформата и я направихме по-популярна, като същевременно имплементирахме технологии за бъдещ растеж, заяви Камен Янкулов, изпълнителен директор на "OLX" за България, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Основният инвеститор в OLX е южноафриканската компания Naspers. България е една от първите страни, в които тя като един огромен инвеститор в classifieds бизнес направи вложения. Ние попаднахме в портфолиото ѝ още в самото начало. Платформата имаше около 20 000 потребители на месец, а сега те са над 2 млн.".

Всеки, който се занимава с ребрандинг, знае за какво предизвикателство става дума, посочи Камен Янкулов. "В Naspers се взе решение да се ребрандират всички глобални проекти в над 40 пазара. Prodavalnik бе нарицателно за покупка и продажба в интернет. Но ние сме уверени, че и с промяната предлаганата от нас услуга е полезна за продавача и купувача", счита той.

"Платформите в различните държави са различни, но са също толкова и еднакви. Всички те са масови. Потреблението се различава по категории, а категориите се различават по сезонност. В България набираме скорост в автомобилния сектор, сектора с недвижими имоти и този с услуги".

Предизвикателствата пред локалните онлайн търговци на фона на глобализацията на продажбите

Ние не сме класическа платформа за електронна търговия, обясни гостът, допълвайки, че мисията им е да свързват купувачи и продавачи за взаимноизгодни сделки. Според него пазаруването става все по-лесно, а периодът на доставка се скъсява. Поради тази причина, на фона на тази конкуренция, Камен Янкулов смята, че локалните компании ще изпитват все повече трудност в тази посока. "Хиперегулацията в онлайн среда също е сериозно предизвикателство. Основните предимства на тези компании обаче е знанието на локално ниво какви са потребностите и спецификите на потребителите", изтъкна още гостът.

Последни новини
Още от Бизнес среща