Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Дигиталната трансформация изисква цялостна промяна на традиционните бизнес модели

Нина Проданова-Йоцева, съосновател и управляващ партньор в ITCE, Бизнес среща, 04.12.2018

В последните няколко години много ясно се очерта, че почти всяка индустрия има нужда да се дигитализира. Тази трансформация обаче изисква цялостна промяна на традиционните бизнес модели. Това каза Нина Проданова-Йоцева, съосновател и управляващ партньор в ITCE, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Проданова-Йоцева отбеляза, че промяната на познатите ни бизнес модели започва от промяна на ролята на мениджъра в тях. Според нея той трябва да делегира повече задължения на служителите си, създавайки им среда, в която те свободно да проявяват и развиват потенциала си.

„Ръководителите трябва да бъдат по-скоро в подпомагаща роля спрямо служителите си. Хората се раждат с нагласата и желанието да допринасят. Мениджърите трябва да сменят цялостно начина, по които гледат на екипите си, за да създадат една по-творческа среда“.

Гостът определи промяната в икономиката, водена от дигитализацията, като създаване на „икономика на смисъла“.

„Много е важно да си дадем сметка, за новото поколение, което вече формира работната сила. Тези хора наистина са много очакващи да имат правилното преживяване в работната среда, да са полезни. Това измества икономиката към "икономика на смисъла" и увеличава отговорността на мениджърите“.

Не всички могат да приемат тази различна парадигма, отбеляза Проданова-Йоцева. Често промяната започва на личностно ниво, а след това се пренася и в работната среда, поясни тя.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес среща