Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Особености на мениджмънта в мултинационалните компании

Петър Иванов, изп. дир. на Американската търговска камара в България, Бизнес среща, 11.04.2018

Комуникационните и информационните технологии винаги са присъствали в живота ми. Това каза Петър Иванов, изп. дир. на Американската търговска камара в България, в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Таня Кръстева. "Аз мислех, че ще стана програмист, който ще работи, и с хардуер и със софтуер, защото за мен бе важно да виждам софтуерът да управлява някаква машина. Моята специалност беше кибернетика и това ме привличаше - роботика и кибернетика. Но нещата не се получиха точно така". 

"В годините, когато започнах в една компютърна компания като инженер един от собствениците на компанията на едни Пловдивски панаир събра целия екип и каза ние решихме да направим от Петър търговец, защото където и да сме го изпратили да поправи компютър той продава още два. Така започна моята кариера на търговец".

След това ме назначиха за шеф на търговски отдел и започнах да работя с хора, сподели гостът. "Там получих първите и най-сложни уроци от реалната икономика, от малкия, частен бизнес, където ми се налагаше да определям възнагражденията на всеки човек. Такива решения не се взимат лесно. Това бе един много хубав урок - все едно да те хвърлят да плуваш в студена вода, защото аз нямах никакъв мениджърски опит".

"Съветът, който бих дал на младите хора, е първо да придобият някакъв практически опит и след това да продължат своето обучение. При мен нещата се стекоха точно по този начин, не защото това бе мой избор, но винаги е по-добре да получиш академично образование по мениджмънт, когато вече имаш някакъв опит".

За да бъде една компания успешна тя трябва да има общи правила и не може да приема всички гледни точки, каза Иванов по повод работата на мениджъра в мултинационална компания. "Понякога това ограничава развитието на компанията и има много големи компании, които изчезват. Не казвам, че едното трябва да е за сметка на другото, но някакъв компромис трябва да има, особено, когато светът се променя и технологиите го променят".  

"На базата на интернет и на това, че всички сме свързани, светът върви натам, че смисълът на традиционните компании започва да се обезмисля или по-точно да изчезва и аз очаквам да се създаде една мрежа от експерти, които да могат да бъдат ползвани за различни иновации и създаване на бизнес. Вероятно в бъдеще това е един от начините за развитие на обществото".

Защото сега виждаме една тенденция, каза още събеседникът. "Традиционните компании от IT сферата имат много йерархична структура. Нововъзникващите компании, като Google, Facebook, които до преди 10 години никой не смяташе, че са сериозни играчи, нямат никаква структура. И двете неща са от една страна и добри и лоши. Това което очакваме е бъдещето да бъде с една мрежа от експерти, които да бъдат свързани, но не задължително в компания".  

Как се управляват големи екипи като тези на Microsoft, на Cisco и др.? Защо това е "въпрос за един милион"? Как мениджърът в мултинационална компания едновременно да се впише в корпоративната култура и в същото време да наложи свой собствен почерк и стил? Как ще се променят уменията за управление на екипи в бъдеще? Каква ще бъде тежестта на умението да мотивираш хората? Различни неща ли са лидерството и мениджмънта? Защо българинът е много силен индивидуално и не толкова силен като екип? Трябва ли да се критикуваме един друг за това или просто да го осъзнаем и то да бъде използвано в мениджмънта? 

 

Последни новини
Още от Бизнес среща